Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь в 19-ту неділю після П'ятидесятниці: «Любов до ворогів»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Якоже хощете да творят вам человецы и вы творите такожде» (Лк. 6:31)

 Сьогодні ми чули уривок із Євангелія від св.ап. Луки. Він не являється притчею, в ньому не розповідається про звершені Господом чудеса, він є одним із коротких уривків Євангелія в році, який складає основу християнського віровчення, основу, яка преподається Церквою Христовою, а саме – любов до ворогів. Вона є однієюіз найвищих форм проявлення християнської любові, приклад якої показав для нас Сам Спаситель.

 Друг, - так Господь звертався до Іуди-зрадника, а за тих хторозпиналиЙого молився щоб помилував їх Отець Небесний (Лк. 23:34).Також і св.первомуч. Стефан, каміннямипобиваемий, молився за своїх ворогів«Господи! Не вмени им греха сего» (Деян.7:60).Сама Істинна Любов закликає нас не уподібнюватисягрішникам, якіроблять добро лишетимхторобитьїм. Господь хоче щоб ми возвисились, сталивище таких відносин і понятть.

 Ми називаємо себе християнами, послідовниками Сина Божого, але чи задумуємося над тимчи достойні ми цього звання? Ми уподібнюємося фарисеям, які називали себе синами Авраама, але святий Предтеча Господній Іоанноблічавїх у своїй проповіді такими словами: «Всяко убо древо, еже не творит плода добра, посекаемобывает и во огнь вметаемо» (Мф. 3:10).Вони гордилися своїмзванням, говорили всім як потрібно виконувати закон Мойсея, а самінавіть не хотілиповорухнути пальцем щоб виконати хочабйого маленькучастину. Так і ми називаючи себе християнами, не виконуємо того, що є корисно і спасительно для нас самих.

 Ми легко дозволяємо ввійтигріху в наше серце. Штовхнуть нас на вулиці, скаже нам хтосьізближніхнеприємне слово і в нас вжепалаєгнів. Але ж у сьогоднішньомуЄвангельськомучитанніГосподь говорить не робити того іншимчого не бажаєш собі(Лк. 6:31).

 Ніхто не хоче щоб до нас погано відносилися, принижували та ображали. Тожтоді і нам потрібно відноситися так, як бажаємо щоб відносилися до нас. «Щадите друг друга, да пощадит вас Господь» - говорить преп.Антоній Великий.

 Нам не потрібно відповідати злом на зло, від цього вонолише буде тількиумножуватися. Якщо не будемомстити ворогам своїм, то цим самим виконаємозаповідь Христа, отримаємовелику перемогуне над людьми, а над собою тадияволом – виновником зла. Ми маємовеликіприклади любові до ворогів, як серед перших християн, так і серед тих хто жив у близький для нас час. Преп.СерафімСаровськийпісля того, як його побили розбійники, не мстив коли їхспіймали, а просив про їхнєпомилувалування. Ап. Павел у своємупосланні до римлян звертається такими словами: «Не будь побежден злом, но побеждай зло добром» (Рим. 12:21).Тільки добром ми можемо перемогти зло, тількилюбов'юврачується ненависть. Якщоподивитисядуховнимиочима на тих хторобить нам зло, то вони не потребують нашого гніву,а тільки співчуття та милості.

 Отже дорог ібраття та сестри слухаючи сьогоднішнє Воскресне Євангеліє будемо пам'ятати настанови Господні, будемо стримувати свою гордість, яка лишеспонукає нас до ворожнечі і помсти, не забуваймо,що той хто мстить, підливає масло в вогонь – посилює ненависть та ворожнечу. Пам'ятаймо, що ми повинніжити в цьомусвіті для вічності. На землі ми сієм щоб на небесах пожинати, тут ми трудимся, щоб там отримати нагороду і вічно славити Господа. Амінь!

Дмухар Андрій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин