Новости семинарской жизни

10.11.2017. В Почаївській семінарії відсвяткували день пам'яті преп. Іова Почаївського

05.11.2017. Богослужіння в день Казанської ікони Богоматері

30.10.2017. Неділя 21-а по П'ятидесятниці

26.10.2017. В Киеве состоялась конференция: «Духовное и светское образование: история взаимоотношений – современность – перспективы»

24.10.2017. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Волинським святим

23.10.2017. Служіння ректора: пам'ять св. ап. Іакова Алфеєва та святих отців VII Вселенського собору

15.10.2017. Богослужіння на Покров Пресвятої Богородиці

09.10.2017. Вихованці 4-го класу ПДС відвідали святині Києва

01.10.2017. Воскресне богослужiння в семiнарiї

30.09.2017. Свято на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії в кафедральному соборі Тернопільської єпархії

27.09.2017. Свято Воздвиження Хреста Господнього в семiнарiї

25.09.2017. Єпископ Серафим очолив воскресне богослужіння

22.09.2017. Ректор семінарії очолив богослужіння на свято Різдва Пресвятої Богородиці

17.09.2017. Економа Почаївської семінарії привітали з ювілеєм

11.09.2017. День пам'яті преп. Іова Почаївського

09.09.2017. Хресний хід

Проповідь на тему: Необхідність підготовчих неділь

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 "Отверзошася Божественного покаяния предверие, приступим усердно очистившетелеса, брашен и страстей отложение творяще яко послушницы Христа". Цейтропарь із канона нагадує нам дорогі браття та сестри, що ми з вами уже через кілька днів зустрінемо Великий Піст. Він подібний довгій та тяжкій дорозі у яку не можна виходити без підготовки. Як нам підготуватися до Великого Посту?

 Свята Православна Церква установила три підготовчі тижні перед Великим Постом: неділя про Митаря та Фарисея, неділя про блудного сина, неділя про Страшний Суд, а також неділя в яку згадується вигнання праотця Адами із раю. Цей підготовчий період готує нас як фізично так і духовно.З фізичної сторони, ми поступово відмовляємося від м'ясного, тому що це найбільш тяжкий продукт для нашого організму. Це потрібно для того, щоб увійти в піст поступово, без шкоди для здоров'я.

 За богослужінням уже співається пісна Тріодь, а сьогодні і в п'ятницю звершується Великопосна служба. Це потрібно для того, щоб підготувати нас до зміни в богослужінні, щоб був правильний молитовний настрій.

 Готує нас Церква і духовно. На протязі чотирьох неділь перед Великим Постом читаються особливі євангельскі зачала які відкривають нам, з яким духовним, покаянним настроєм ми маємо розпочати та провести Великий Піст. Перша підготовча неділя про Митаря та Фарисея вчить нас правильному розумінню покаяння- позбутися від гордості, смиритися. Не превозноситися над іншими, як це робив Фарисей, а зрозуміти своє недостоїнство, велику гріховність і сумувати за це всім своїм серцем, як робив це Митар. Тільки в такому стані душі молитва буде справжньою. В неділю про Блудного Сина ми вчимося завжди пам'ятати про милосердя Боже і ніколи не впадати у відчай. Церква вчить нас не осуджувати ближніх , а бути уважними до свого духовного життя. В неділю про Страшний суд Господь нагадує нам про те, що після смерті ми дамо відповідь за своє життя. Праведники підуть в життя вічне, а грішники в муку вічну. Ми маємо молитися, щоб Господь допоміг нам прожити це життя так, щоб наслідувати Царство Небесне. В останню неділю перед постом, ми згадуємо вигнання праотця Адама із раю. Всі ми, люди, по природі згрішили, і тепер немає людини без гріха. Тому, ми просимо в цей день одне в одного пробачення і сподіваємося, що і Господь пробачить нам.

 Таким чином, ми маємо все необхідне щоб з чистою душею, та смиренним серцем розпочати подвиг Великого Посту.Кожен із нас маєуже свій досвід і зустрічав різні спокуси та випробування під час того як постував. Часто це буває через те, що ми не підготувалися під час підготовчих тижнів і дуже складно різко змінити образ життя – відмовитися від звичної їжі та розваг. Ворог роду людського навмисне не дає нам йти спасительним шляхом. Він працює настільки тонко, що починає спокушати різного роду помислами та думками для того, щоб вивести нас із рівноваги. Нам можуть приходити думки, що ми кращі за інших людей тому що строго тримаємо піст. І буває, приходять помисли залишити піст, щоб не було гордині. Ворог може нас спокушати думками про те, що немає сенсу постувати, старатися та виправляти своє життя, та довести нас до відчаю. Ми часто дуже гарячі з початку, але перестаємо старатися з часом. І це призводить того, що ми взагалі стаємо нерадиво відноситись до свого спасіння. Кожен з нас помічав, що дуже складно стає у Великий Піст спілкуватися з близькими людьми. З'являється велика кількість непорозумінь, ми часто сваримось. І хоча не їмо м'ясного, а починаємо їсти одне одного.

 Ці всі приклади – це духовна брань. І головна ціль ворога нашого спасіння привести нас в такий стан відчаю, щоб ми залишили старання, відмовились від посту.По словам святого Апостола Павла « наша брань не против плоти и крови, а против духов злобы поднебесных». А тому і боротися з ними, ми можемо лише по духовним законам. По словам Спасителя: « Сей же род изгоняетьсятолько молитвою и постом». Як птах не може летіти з одним крилом, так і піст не може бути без молитви.

 Приходять помисли, що ми кращі за інших? Починаємо гордитися? – помолимося до Господа, як молився Митар. Згадаємо, що превозносився Фарисей. Ми ж будемо в пості і молитві подібні Митарю, який плакав за свої гріхи.Нападає на нас відчай та думки, що неможливо нам спастися? Згадаємо милосердя Боже, як Батько вибіг на зустріч блудному сину і прийняв його в Свої обійми.Якщо нерадиві стали в молитві і пості, нагадаємо собі, для чого ми це робимо. Згадаємо Праведний Суд Божий та Царство Небесне уготоване Святим і з новими силами та надією продовжимо.Якщо посварилися з рідними і друзями – згадаємо про цілющу силу слів: «пробач мене!»Згадаємо про заповідь Божу пробачати навіть наших ворогів.

 Тому, дорогі браття та сестри, зустрінемо Великій Піст з радістю. Пробачимо тих, хто нас образив, розкаємося в своїх гріхах і будемо молити Милостивого Бога щоб Він допоміг нам донести подвиг посту до кінця, і щоб цей піст приніс духовні плоди Амінь.

Махонін Сергій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин