Андрійчук Михайло

Проповідь на день пам'яті преп. Кукши Одеського

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Возлюби ближнего своего яко сам себя. Саме через любов до ближніх проявляється любов до Бога. Прикладом такої любові являється преподобний Кукша Одеський, пам’ять якого шанує сьогодні Свята Православна Церква.

 Народився преподобний у благочестивій сім’ї, де з самого дитинства бачив приклад любові та турботи про ближніх. Після приходу на Афон, Кукша, ще тоді Косьма, зі смиренням та любов’ю сімнадцять з половиною років ніс покладенні на нього послушання. Після переселення до Києвопечерської лаври був поставлений на нелегке послушання «брати милосердя», доглядаючи за важко пораненими на санітарному потязі, терплячи всі їхні скарги, образи, нетерпіння. Але основним його послушанням завжди була сповідь, в якому він себе ніколи не шкодував. Навіть після переселення до Почаївської лаври, де він ніс послушаніє кіотника біля чудотворної ікони, він завжди знаходив час для ближніх. Так, одного разу навернувся до Бога генерал залізничної дороги, який через цікавість прийшов до лаври і побачив преподобного який сповідав людей, святий покликав його до себе і про щось 15 хвилин говорив, після чого генерал навернувся до Бога. Останні роки життя преподобний прожив в Одесі, де і представився.

 З життя Святого, ми бачимо яка була істинна, жертвенна любов до Бога і ближніх. Виникає питання, а як же нам пізнати люблячого Отця. Отже щоб полюбити Бога, потрібно спочатку полюбити Його творіння – наших ближніх. Прикладом такої любові являється Євангеліє, яке ми сьогодні з вами слухали. Де Спаситель турбуючись не тільки про духовне, а й тілесне окормлення людей сотворив явне і велике чудо: п’ятьма хлібами та двома рибами нагодував більше 5 тисяч людей. Тобто ми маємо полюбити ближніх, як нас полюбив Спаситель, положивши душу Свою за нас. Ось така повинна бути любов і в нас. Вона має велику ціну в очах Божих. Саме любов являється вінцем всіх чеснот. Єфрем Сирін сказав: «Если кто приобрел любов, то приобрел и Бога».

 Нажаль у нас час така любов велика рідкість, а все тому, що ми стали дуже жестокосердними, і замість того щоб допомагати, навпаки нехтуєм цим повелінням Божим ставлячи себе вище за когось і забуваючи про те, що сам Господь пожертвував Собою заради нас! А щоб досягнути такої любові, ми повинні бути більш смиренними і покладатися на волю Божу, відсікаючи свою, так як це робив преподобний Кукша. Коли до нього приходили люди за втіхою, то він жертвуючи собою допомагав їм, а своє молитовне правило виконував за рахунок відпочинку. Саме з цього браття та сестри починається спасіння. Звичайно це важкий шлях, але й нагорода за нього велика. Сам Спаситель сказав: «Нет любви больше, нежели кто душу свою положит за други своя». Тому стараймося і ми досягнути любові до Бога і ближніх, щоб стати спадкоємцями царства Божого. І нехай нам в цьому допомагає своїми молитвами преподобний Кукша Одеський. Амінь.

Андрійчук Михайло

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин