Інші статті

Православный приход на Пальме де Майорке
В апреле этого года по приглашению благочинного приходов Московской Патриархи Испании и Португалии архимандрита Макария была совершена поездка в испанский город Пальма


Закарпаття очима Почаївської семінарії
Студенти Почаївської Духовної Семінарії познайомилися із Закарпаттям, його чарівною природою, багатовіковою історією


Воскресная школа при Почаевской Духовной Семинарии совершила паломническую поездку по Закарпатью




Как у нас появились фальшивомонетчики
Подделка денег как преступный промысел известно с тех пор, как деньги стали универсальным эквивалентом обмена. Кроме того, подделка денег является не только государственным преступлением


Что написано на сердце человека?
В жизни вы можете наблюдать духовный закон: «Ничто не проходит бесследно». Все, что вы делаете, говорите или даже просто желаете и думаете, - отпечатлевается в вашем сердце


Из жизни первых христиан
Никогда еще в истории мира не выступали одна против другой две столь неравные силы, как античное язычество и юное христианство, римское государство и христианская Церковь


Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Когда люди дают вам одежду больных, чтобы приложить ее для освящения к святым мощам, то смотрите внимательно, чтобы это были только маечки, а не другое нижнее белье


Самые распространенные ошибки миссионеров
Самые распространенные ошибки миссионеров
Существует несколько довольно распространенных ошибок в практической деятельности миссионера. Здесь приводятся лишь некоторые из них.


новий рік в Почаєвській Семінарії
Як проходив новий рік в Почаєвській Семінарії
Як новий рік розпочнеш так і його проведеш. Здавна існує таке повір’я, тому наші справи говорять за нас. Кожна людина наділена вибором, але чи вірно його робить залежить лише від неї.

Неділя п’ята Великого Посту

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

 "Се восходим во Иерусалим, и Сын человеческий предан будет архиереом и книжникам,
и осудят Его на смерть и предадут Его язычникам: и поругаются Ему и уязвят Его
и оплюют Его и убиют Его: и в третий день воскреснет".
Марк.зач. 47, гл. 10, 33—45)

 Такі слова, дорогі браття та сестри, ми чули в Святому Євангелії за Божественною Літургією. Сьогодні пята Неділя Великого посту. Через неділю буде Вербна неділя, Вхід Господній в Єрусалим, а після Вербної неділі Церква згадує Страсті Господа нашого Іісуса Христа. І ось за деякий час до Своїх страждань Господь наш, як ми чули сьогодні в Євангелії, чітко про них сказав, що буде він преданий в руки архієреям і книжникам, і що осудять його і розіпнуть його на Хресті і буде три дні на Хресті проливати Свою невинну Кров. Господь з точністю наперед розповідає про Свої страждання, Він знає, на що Він іде. Він іде для того, щоб Своєю дорогоцінною Кров’ю викупити нас від гріха. Ми бачимо, що не чимось іншим, не золотом, не сріблом, а саме дорогоцінною Кров’ю ми були викуплені для того, щоб мати можливість наслідувати вічне життя. І цим ми, дорогі браття та сестри, не повинні нехтувати, ми повинні цим дорожити і завжди пам’ятати і переживати, що коли ми грішимо, то саме перше ми розпинаємо Господа нашого Іісуса Христа, і ми проливаємо Його невинну Пречисту Кров.

 Далі в Євангелії розповідається, що коли апостоли Іоанн і Іаков приступили до Господа і просили, щоб коли Господь прийде у Своєму Царстві, то щоб вони сіли по праву і по ліву сторону від Нього. Господь їм на це відповів, що можете хреститися тим хрещенням, яким Я хрестився, але ту Чашу, яку Я іспив, ви її не можете іспити. І далі Господь каже наступне, що Я прийшов не для того в цей світ, щоби Мені послужили, а Я прийшов сам служити людям і дати душу Свою, щоб звільнилися від вічної смерті багато людей. Тут у цьому місці Господь показує і каже, що якщо хтось серед вас хоче бути більшим, займати більш почесне місце, то хай він у першу чергу буде слугою свого ближнього. І ми бачимо, що як 2000 років назад Господь прийшов на нашу землю і послужив для нашого спасіння, так і далі і по сьогоднішній день Він служить для нашого спасіння, тому що Божою милістю ми народжуємося, приймаємо Святе Хрещення, омиваємось від первородного гріха. В Таїнстві Миропомазання Господь подає благодать Святого Духа, яка допомагає нам возрастати духовно. Також кожен день протягом всього року служиться Божественна Літургія, в якій служить Господь наш Іісус Христос. Він приносить Себе в жертву для нас з вами. В Таїнстві Сповіді Господь знову слухає наше покаяння і прощає нам наші гріхи. В Таїнстві Соборування Він дає нам зцілення від наших душевних і тілесних хвороб. В Таїнстві Священства Господь на священників низпосилає благодать Святого Духа і допомагає нам, священикам, наставляти людей по Заповідям Божим. Як ми бачимо, що коли людина досягає зрілого віку,і вступає в Таїнство Вінчання, Господь і тут низпосилає людині Свою благодать і благословляє людей на народження і виховування дітей.

 З цього усього ми бачимо, що на протязі всього нашого життя Господь завжди нам допомагає. Але на жаль часто буває, що ми забуваємо про це і своїми гріхами оскорбляємо Господа нашого Іісуса Христа, проливаємо Його невинну кров і наносимо Йому все нові і нові рани. Часто буває, що ми погружаємося в гріхах і не хочемо від них виправитися. Якщо ми не будемо над цим задумуватися, то нас чекає в вічності вічний скрегіт зубів і вічний вогонь і вічні муки.

 Сьогодні наша Свята Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Марії Єгипетської. В середу ввечері служився канон покаянний повністю, який читався на протязі перших чотирьох днів Першої седмиці. І читалося житіє цієї дивної угодниці Божої преподобної Марії Єгипетської. Як відомо з її житія, що вона з самого раннього віку почала грішити, почала блудити. Але коли вона опам’яталася, вона вирішила, що більше не повертатиметься до цього гріха. Як ми чули, вона не могла ввійти в храм, але кола вона покаялася, слізно молилася, то вона ввійшла в храм. Але потім після храму вона пішла в пустиню і багато десятків років вона там проводила в пустині. Вночі був сильний холод, а в день було сонце, яке дуже сильно гріло, що не було навіть тіні куди сховатися. Вона переносила тяжкі муки і при цьому всьому вона не мала що їсти, тому що коли вона йшла в пустиню, то тільки мала три хлібини, які з часом вона з’їла, і потім їла тільки корінці, а в основному вона нічого не їла. Також ця одежа, в якій вона прийшла в пустиню, вона з часом стліла, що вона навіть не мала одежі. І вона каялася в своїх минулих гріхах і просила, щоб Господь дарував їй прощення гріхів. Потім, коли вона подвизалася в пустині, вона зустрілася зі старцем Зосимою, який сподобився її причастити. Але старець Зосима коли вже перед тим з нею розмовляв, то бачив, що вона, живучи в пустині, очистилась від своїх гріхів. Вона досягла святості, і вона дійсно є великою людиною. І цей старець Зосима, який сам зі своїх малих років, більше 50 років прожив в монастирі, прожив в пості і молитві, він бачив, що ці його подвиги дуже малі порівняно з подвигами преподобної Марії. І коли він прийшов причащати преподобну Марію, то хотів поклонитися їй. Але вона, бачачи що в нього є Святі Тайни, сказала, що не потрібно цього робити, тому що ти знаходишся з Тайнами Господа нашого Іісуса Христа. Звідси ми бачимо, що як вона зі страхом і з відповідальністю відносилась до Причастя. Так само і ми, дорогі браття та сестри, сьогодні причащалися, і повинні цю велику святиню, потім коли підемо по своїх домівках, свято берегти, повинні час проводити не в багато слів’ї, не біля телевізора, а повинні встати помолитися, більше подумати про духовне, подумати про своє спасіння, тому що як часто буває, що ми кажемо, що ой, я забулася і ікону поцілувала, я забулася і на коліна стала і поклони зробила після Причастя, ой я согрішила. Ми на це звертаємо увагу, а не звертаємо увагу на те, що ми, коли залишаємо храм, ми починаємо осуджувати, починаємо ненавидіти свого ближнього. На це в першу чергу потрібно звертати увагу. І, живучи в пустині, преподобна Марія Єгипетська показала дійсно великий приклад для нас з вами як потрібно боротися з гріхом, як треба перемагати ці страсті. Ми з вами можемо сказати, що в даний час таких подвижників немає, які десятки років моляться, і ці подвиги затяжкі для нас.

 Дорогі браття та сестри, в наш час ми в першу чергу повинні пам’ятати, що ми повинні виконувати саме елементарне – як нас вчить Свята Мати Православна Церква. Коли ми йдемо в храм Божий, то ми повинні спішити на початок, коли починається перше Святе Слово. Також ми повинні не тяготитися, що служба трішки довша, а повинні чекати до кінця, чекати благословення священника. В своїх домах ми день повинні починати і закінчувати молитвою. Преподобна Марія Єгипетська, вона взагалі дуже постилася і не мала що їсти. А коли ми постимо піст, то повинні строго його триматися, так як нас вчить Церква. В цей піст в наступну суботу і неділю дозволяється риба. А в перший і останній тиждень сухоядіння. І якщо цього ми будемо дотримуватися, то цього буде для нас достатньо. Якщо ми, подібно до Марії Єгипетської, сьогодні в Таїнстві Сповіді покажемо покаяння в своїх гріхах, будемо мати твердий намір, щоб не повертатися до своїх гріхів, а старатися, щоб з сьогоднішнього дня почати нове життя, нове життя без гріхів, щоб не грішити, щоб не розпинати Господа нашого Іісуса Христа, і тим самим, пам’ятати, що наше життя – це є боротьба з страстями, боротьба з гріхом, і необхідно прикладати максимум зусиль, то Господь допоможе нам перемогти гріх, перемогти зло, перемогти наші страсті. І по молитвах преподобної Марії Єгипетської хай допоможе нам Господь наш Іісус Христос щоб разом з нею прославляти Його на небесах в Тройці Святій славимого Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

 ієрей Віталій Гнатюк

ІНШІ ПРОПОВІДІ