Другие статьи

Методика диспута с сектантами
Методика диспута с сектантами
Людям, желающим отстоять православие от нападок сектантов, можно предложить использовать следующие советы (исполнимые, естественно, только при том условии, что у собеседников есть достаточно времени для общения и взаимный интерес друг к другу)


Как прогнать нечистую силу?
Как прогнать нечистую силу?
Пьющих людей, дошедших до белой горячки, а по сути уже одержимых бесами, врачи пытаются спасти лекарственными препаратами.

Зцілення хворої жінки

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

 Сьогодні, дорогі браття та сестри, під час Літургії ми чули Євангеліє, в якому розповідалося про те, як Господь наш Іісус Христос одного разу був в синагозі і проповідував. І от в цьому домі для молитви знаходилося жінка, яка 18 років страждала від тяжкої хвороби. Вона була зігнута, згорблена до самої землі, і була одержима духом немочі. І от ця жінка проявила велику любов до Слова Божого. Вона проявила велике стремління для того, щоб відвідати Дім молитви. Вона спішила на молитву, вона спішила почути слова Святого Письма. І Господь, бачачи її зусилля, тому що їй не просто було, маючи таку хворобу, прийти на молитву. Бачачи її віру, Він зцілює її. І відразу ж начальник синагоги, бачачи це, укоряє як і Самого Спасителя, так і тих людей, які приходять зцілюватися в суботу.

 Книжники і фарисеї, вони особливо вшановували суботній день, тому що в цей день Господь закінчив дні свого творіння і освятив цей день. І тому це був особливий день в Старому Завіті. І цей законник укоряє Спасителя, що він цю жінку зцілює в суботу, але Господь наводить йому простий приклад і каже, що в житті ви також в суботу відв’язуєте свого осла чи вола і ведете для того, щоб напоїти тварину, і називає цього книжника лицеміром.

 Господь, дорогі браття та сестри, Який створив весь світ, Який створив людину, Який установив суботу, і коли прийшов Новозавітній час, Господь після свого воскресіння встановлює більше для нас свято ¬– це неділя, це воскресний день, тому що якби не було Воскресіння, не було б і нашого спасіння. Господь в воскресний день воскрес, Господь в неділю хрестився, в воскресний день відбулося народження Господа нашого Іісуса Христа, і в цей же день, дорогі браття та сестри, в день П’ятидесятниці зійшов на апостолів Дух Святий. І тому Новозавітня Церква особливо вшановує воскресний день.

 І Господь сьогоднішнім Євангелієм вчить, як правильно поступати, що робити якраз в свято, в воскресний день. Потрібно змінити те, чим ми займаємось кожного дня, тобто 6 днів ми працюємо для себе, ми забезпечуємо себе матеріально, а 7 день ми повинні присвятити Богу, і більше того, Господь так все премудро устроїв, що навіть в 7 день, якщо ми робимо добрі діла, то ми трудимося для того, щоб спасти свої безсмертні душі. І от в ці дні, для того, щоб відновити і духовні і тілесні сили, ми повинні відвідати Храм Божий, це в першу чергу, тому що якраз ця зміна матеріального життя, суєти домашньої на духовне життя, на молитву, вона допомагає і укріпляє духовні сили. Благодать Божа оживляє нас, оживляє через Слово Боже, і Господь також вчить про те, що в воскресний день Господь не забороняє робити справи милості. Хто потребує допомоги нашої, якщо ми бачимо, що ця людина хвора, або бідна, або каліка, або сирота, то потрібно такій людині допомогти: прибрати в кімнаті, чи приготувати цій людині поїсти щось, або всьому, чому нуждається людина, в воскресний день не заборонено їй допомогти, але якщо людина трудиться для себе і в воскресний день забуває про Бога, забуває про справи милості, то людина согрішає. І дуже часто, дорогі браття та сестри, і особливо сьогодні, коли ми і наші діти неправильно використовуємо свята і святкові дні, особливо воскресний день, людина не йде в храм, а сидить біля комп’ютера або телевізора.

 До одного старця прийшли батьки за дозволом для того, щоб купити комп’ютер дитині. Дитина пішла в другий клас. І наскільки цей хлопчик добре вчився, то батьки, для того, щоб нагородити цю дитину, вирішили купити комп’ютер, і от прийшли за благословенням до старця. А старець говорить їм про те, що він запустить навчання, він стане погано вчитися. Не потрібно йому ще в такому віці купляти цей комп’ютер. Але вони, звичайно, не послухали старця і купили. І от він, дорогі браття та сестри, запустив навчання, більше того в нього стала погана поведінка, і він тільки сидів і грав ігри на комп’ютері. І одного дня батьки зайшли в його кімнату, а він був уже мертвий. А сталося так, що коли він грав ігри, то шнуром від комп’ютера обкрутив себе кругом шиї, і так невидима якась зла сила задавила його. Це видно було із того, що коли зробили експертизу, то цей хлопчик, він хотів вирватися, він хотів звільнитися від цього комп’ютерного шнура, але не міг. Він подряпав повністю собі шию.

 І от так страшно, дорогі браття та сестри, ворог роду людського сьогодні підловлює нас. Часто і дорослі сидять в цих самих іграх, Інтернеті і так далі, а часу для виховання наших дітей, часу для того, щоб навчити їх Закону Божому в воскресний день нам не вистачає, а в будні дні ми зайняті. І діти, які потребують нашої уваги, нашої підтримки, нашої любові, милості, вони не бачать цього і тому ростуть такі жорстокі і не слухаються нас. Тому будемо особливо уважні, дорогі браття та сестри, до свого життя, будемо творити добрі справи, особливо в воскресні дні не праздно проводити, тому що гріх, коли людина краде, коли людина осуджає ображає когось, свариться в будні дні, а ще більший гріх, коли людина це робить в воскресні дні. Тому ми будемо боротися з гріхом для того, щоб ми, як своїми словами, так і ділами прославляли Отця Небесного. Амінь.

ієрей Роман Кос

ІНШІ ПРОПОВІДІ